BMW с АГУ от Powergas

Стандартни газови уредби

By thunder, August 26, 2013

Чудили сте се някога, колко типа газови уредби има на пазара и коя е най-подходяща за моя автомобил. Коя е най-изгодна в съотношение цена-качество. И какво печеля от поставянето на такава система в автомобила си?

Днес ще ви запознаем с стандартните, наричани още класически или конвенционалните газови уредби. Като начало е хубаво да знаете, че те са по-евтини от газовия инжекцион и метановата уредба и е силно разпространена при автомобили, произведение до 1996-1998 година.

Инвестицията в тях най-бързо се възвръща. Този тип уредби са подходящи за хора с ограничен бюджет. Те се състоят от – резервоар за гориво (бутилка най-често), електромагнитни клапани, редуктор-изпарител и смесителна плочка. Системата е надеждна и при правилното и монтиране тя дори увеличава живота на Вашият двигател на автомобила.

Автомбоил BMW с газова уредба от Powergas

Автомбоил BMW с газова уредба от Powergas

В случай, че автомобила има по-специфични нужни, не е изключено да се добавят допълнителни елементи към стандартната газова уредба, като емулация на компютъра, предпазни клапи срещу детонация (гърмене), лабда сонда, както и автоматичен ключ и нивомер за електронно отчитане на горивото и други показатели. Голям минус на този тип уредби е, че смесителя намалява диаметъра на всмукателния тракт, което от своя страна води и до намаляване на мощността на двигателя с 10-15% в сравнение с бензина. Разходът на газ също е повишава със същите проценти, но това не се усеща имайки предвид голямата разлика в цената да двата типа гориво.

Новите двигатели, произведени след 1998 година, дават възможност да се монтират т.нар. газов инжекцион (повече прочетете тук), който е следващото нищо на газовите уредби. Тук нямам никакви загуби на мощност, а двигателя удължава живота си с това гориво. При инсталирането му е важно да се доверите на специалисти в областта на монтирането na АГУ. Това ще ви гарантира по-малко влизания в сервиз и по-приятно шофиране.